Comfydence trosor kan fullt ut ersätta engångsskydd vid mens och andra intimläckage och kan bäras upp till 24H. Vi får en hel del frågor och kommentarer kring hygienaspekten med absorberande trosor och eventuella risker med bakterier. Vi tog kontakt med en expert på ämnet kvinnohälsa och här reder vi ut begreppen.

Sant & falskt om risker med absorberande trosor

Vi bad Helena Kopp Kallner, chefsgynekolog och överläkare vid Danderyds Sjukhus, ge sin syn på bakterier och absorberande trosor. Här svarar hon på ett antal påståenden som vi stött på. Observera att Helena är inte knuten till Comfydence och hennes svar ska tolkas som generella avseende menstruell hygien. De utgör inte ett förespråkande av produkten.

"Man kan inte ha en trosa med mens i upp till ett dygn- det är en farlig bakteriehärd"

Falskt: Det finns ingen evidens för att bakterier vandrar upp från trosan in i slidan. Många kvinnor har mycket flytning och är fuktiga i trosan pga detta- det skulle kunna jämföras med den fukt som blod i trosan har.

"Trosorna tvättas i 40 grader. Alltså överlever bakterier och man kan få infektion/smitta"

Falskt: Många kvinnor tvättar även sina vanliga trosor av finare kvalitet i 40 grader.

"Det rekommenderas att byta underkläder ofta vid urinvägsinfektion- av samma skäl ska man inte ha absorberande trosor någon längre tid"

Falskt: Jag har aldrig hört talas om någon sådan rekommendation. Urinvägsinfektion kommer inte av bakterier i trosor.

"Kan material som andas ha positiva hälsoeffekter jmf med tex binda?"

Falskt: De flesta bindor är ju av luckert material som andas så där tror jag inte det är någon skillnad.

”Det finns tillfällen/sjukdomstillstånd då det finns större anledning till oro för dåliga bakterier i flytningar, urin eller blod än annars & då borde man undvika absorberande trosor”

Falskt: Vilka skulle dessa tillstånd vara?- känner inte till dem.

”Fuktiga trosor kan orsaka svamp”

Sant: Det är sant att fukt kan orsaka svamp men då oftast inte inne i slidan utan i ljumskar och kring anus. Har man mycket problem med svamp bör man söka vården för att diskutera på individuell nivå vad det kan vara som orsakar besvären och vilken behandling som är lämplig.

Infektionsrisk vid mens

Så här säger Helena (se ovan) mer sammanfattande om bakterier i absorberande trosor. ”Risk för infektion uppstår främst i samband med tamponganvändning då bakterier, som i fall finns på huden, förs upp i slidan och i sällsynta fall orsakar TSS – Toxic Shock Syndrome. För att detta ska ske krävs att bakterierna finns på händerna och dessutom att de förs in i slidan.

Det finns inte heller några belägg för att tex samlag ökar risken för infektion när man har sin mens, trots att det förs upp bakterier i slidan även då. Sammantaget talar därför vetenskapen för att en antibakteriell beläggning på bindor och trosor inte har någon större betydelse för infektionsrisk. Inte heller talar vetenskapen för att man utsätter sig för infektionsrisk om man inte byter bindor och trosor ofta.”

Antibakteriell behandling i absorberande trosor

Comfydence är först i Sverige med att i större skala sälja absorberande trosor. Denna typ av trosor har funnits på världsmarknaden i cirka 10 år. Vissa varumärken anger att deras trosor har en antibakteriell behandling. Huruvida denna behandling tillför något råder det delade meningar om. Rent generellt kan sägas att om ett plagg har antibakteriell behandling så ska det deklareras vad denna behandling består av. Antibakteriell behandling baserad på biocider är skadlig för miljön och ytterst tveksam om den har en långsiktigt bakteriehämmande effekt.

Comfydence produkter har ingen antibakteriell behandling. Läs mer om detta här.

Allmänt om bakterier

Bakterier är mycket små organismer, bara någon tusendel av en millimeter stora, och består av en enda cell utan kärna. Bakterier finns nästan överallt, i och omkring oss, på huden, i munnen, i tarmarna och i luften, vattnet och på marken. De flesta bakterier har vi nytta av, som till exempel de som håller till i våra magar och tarmar och hjälper oss att bryta ned den mat vi äter.

Människokroppen är en mycket gynnsam plats för såväl nyttiga som skadliga bakterier att leva och föröka sig på när de väl tagit sig förbi kroppens olika infektionsförsvar. Huden är det första hindret för bakterier att tränga sig igenom utifrån. I kroppsöppningarna (mun, luftvägar, könsöppningar) finns en svårgenomtränglig slemhinna. Inne i kroppen cirkulerar också ett immunförsvar som känner igen och attackerar främmande organismer. 

När skadliga bakterier trots detta motstånd ändå lyckats ta sig in och bli kvar i kroppen har en infektion uppstått. Många infektioner lyckas kroppen få bukt med utan hjälp utifrån. Men är infektionen så stor och svår att kroppen inte klarar det finns bakteriedödande läkemedel, så kallade antibiotika, att ta till.

Om du misstänker en infektion eller har problem med mycket kraftiga flytningar, blödningar eller upplever förändringar i underlivet rekommenderar vi alltid att kontakta sjukvården för bedömning.

https://www.infektionsguiden.se/sv-se/infektioner/bakterier-och-virus

Vill du veta mer?

Kontakta oss gärna om du vill veta mer eller har några tankar du vill dela med oss.

Vad är Comfydence

Vi, Anna & Linda som är grundare av Comfydence tycker att vi pratar för lite om mens, inkontinens och besvär som drabbar de flesta kvinnor. Vi vill bidra till att minska stigman och tabun kring vanlig kroppsfunktioner. Läs mer om oss och vårt varför.

Comfydence.se säljer absorberande trosor för en bekvämare vardag utan krångel. Trosorna fungerar vid mens, avslag, flytningar och svett. Skippa engångsskydden och gör en insats för miljön med en känsla av frihet.

Comfydence är stolt partner till WaterAid. WaterAid arbetar mycket aktivt för flickors rättigheter, att skapa medvetenhet kring mensfattigdom och att skapa goda möjligheter för flickor världen över.