Välj menstrosor för miljön

Välja menstrosor för miljöns skull? Finns det skäl och gör det verkligen någon skillnad?

Kvinnor använder i genomsnitt 12 000-16 000 bindor, tamponger och trosskydd per person under en livstid. Till det tillkommer andra engångsskydd för inkontinens som drabbar nära hälften av alla kvinnor någon gång i livet. Dessutom utsätts våra vanliga underkläder för slitage och läckor som förkortar livslängden för dem. Det säger sig själv att engångsskydden förbrukar stora resurser i tillverkning, distribution och avfallshantering trots att de används under en väldigt kort tid.

Menskopp är ett miljövänligt alternativ med lång livslängd som blivit alltmer populärt under de senaste åren. För den som inte trivs med menskoppen eller som vill ha ett skydd som kan användas även för flytningar, kissläckage och svett är det ett bra beslut att välja menstrosor. Menstrosorna är mer hållbara ur miljösynpunkt men kan dessutom förenkla vardagen och kännas mer bekväma än engångsskydden.

Använd mindre plast

Faktum är att tamponger, bindor och trosskydd och alla förpackningar runt dem genererar 3 750 ton sopor varje år bara i Sverige. Mycket av avfallet består av plast.

Plasten används inte bara i själva skyddet utan även i både individuell förpackning och ytterförpackning. Som bekant används icke förnybara material som rå-olja för att producera den och den plast som används i bindor och trosskydd tar dessutom hundratals år att bryta ned naturligt.

Så om du vill plastbanta kan du lätt börja att kolla alternativen på hygienavdelningen och välj menstrosor för miljön.

Mindre sopor

Normalt ska bindor, tamponger och alla deras plastförpackningar hamna på sopdepåer och i förbränning. Men många hamnar även i hav, sjöar och stränder. 

Alldeles för många spolar ner använda mensskydd i toaletten vilket orsakar både stopp i ledningarna och nedsmutsning.

Varje år spolas 7000 ton sopor ned i våra toaletter och tamponger och bindor är några av de vanligaste föremålen som hamnar i toan.  

Ett par menstrosor från Comfydence håller minst 50 tvättar och ersätter minst 3 engångsskydd per dag som de används.

Allt detta spolas ned i toaletten

Lång livslängd

I Sverige används varje år över 500 miljoner engångsskydd enbart för mens. När de slängs bort har de bara använts under ett fåtal timmar och de återanvänds praktiskt taget aldrig.

Tamponger, trosskydd och bindor tillverkas i många fall av cellulosa och / eller bomull. Cellulosa och bomull är naturmaterial men det krävs självklart stora resurser för att utvinning av råmaterial, behandling (tex blekning) tillverkning och distriubution.

Menstrosan används under flera år och tvättas enkelt med annan tvätt i tvättmaskinen. Det sparar på jordens resurser i form av material och dessutom behöver du inte oroa dig för att åka iväg och panik-köpa skydd när mensen kommer oväntat. Efter flera års användning; när trosans funktion kanske försämrats något, kan man fortfarande använda den som vanliga underkläder för att sen återvinna den tillsammans med andra textilier.

Mindre kemikalier

Vet du vad dina bindor och tamponger innehåller? I dagsläget finns inga krav på innehållsdeklaration av mensskydd vilket gör det svårt att veta exakt vad skydden innehåller. Men många av dem består av kemikalier som lim, parfym och även blekmedel. När tamponger & bindor hamnar i soporna eller i toaletten finns risken att dessa ämnen tas upp i jorden och grundvattnet.

Menstrosor från andra varumärken är ofta behandlande med biocider (silver) för en antibakteriell effekt. Silver som läcker ut i tvättvattnet och har en negativ miljöpåverkan. Comfydence menstrosor har ingen anti-bakteriell behandling eller tillsatser av andra skadliga kemikalier (läs mer här).

Läs mer om hur Comfydence jobbar med hållbarhet

Ekologiska material

De flesta mens- och inkontinensskydd man hittar i vanliga butiker saknar ekologisk certifiering och innehåller material som inte andas. Om man väljer engångsskydd så är det bra att om man har möjlighet att välja naturliga och nedbrytbara material.

Alla Comfydence menstrosor har ekologisk bomull närmast kroppen och flera modeller består av ekologisk bomull på både in och utsidan. Att bomullstextilen är certifierat ekologisk innebär att att bomullen odlats utan skadliga bekämpningsmedel och dessutom med mindre förbrukning av vatten.

Läs mer om Comfydence material här

hållbarhet comfydence
Alltid ekologisk bomull på insidan av Comfydence menstrosor

Så funkar menstrosor:

Comfydence menstrosor:
Comfydence har absorberande trosor i många olika modeller, material och absorptionsnivåer för olika flöden. Trosorna funkar som enda skydd vid mens, inkontinens, flytningar och svett.
Vi erbjuder alltid 60 Dagars Prova-på-Garanti på första paret- Är du inte nöjd får du pengarna tillbaka.

Vad är Comfydence?

Vi, Anna & Linda, som driver Comfydence tycker att vi pratar för lite om mens, inkontinens och besvär som drabbar de flesta kvinnor. Vi vill bidra till att minska stigman och tabun kring vanliga kroppsfunktioner. Läs mer om oss och vårt varför.

Comfydence.se säljer menstrosor med inbyggt skydd för en bekvämare mens utan krångel. Skippa engångsskydden och gör en insats för miljön med en känsla av frihet. Comfydence är stolt partner till WaterAid. WaterAid arbetar mycket aktivt för flickors rättigheter, att skapa medvetenhet kring mensfattigdom och att skapa goda möjligheter för flickor världen över. SE ALLA MENSTROSORLÄS MER OM COMFYDENCE

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras.