Välja menstrosor för miljöns skull? Finns det skäl och gör det verkligen någon skillnad? 

5 skäl att välja menstrosor för miljön

Kvinnor använder i genomsnitt 12 000-16 000 bindor, tamponger och trosskydd per person under en livstid. Dessutom utsätts våra vanliga underkläder för slitage och läckor som förkortar livslängden. Det säger sig själv att engångsskydden förbrukar stora resurser i tillverkning, distribution och avfallshantering trots att de används under en väldigt kort tid.

Menskopp är ett miljövänligt alternativ med lång livslängd som blivit alltmer populärt under de senaste åren. För den som inte trivs med menskoppen eller som vill ha ett skydd som kan användas även för flytningar och svett är det ett bra beslut att välja menstrosor. Menstrosorna är mer hållbara ur miljösynpunkt men kan dessutom förenkla vardagen och kännas mer bekväma än engångsskydden.

Ekologiska material

De flesta mensskydd man hittar i vanliga butiker saknar ekologisk certifiering och innehållsdeklaration. Om man väljer engångsskydd så är det bra att om man har möjlighet att välja naturliga och nedbrytbara material.

Alla Comfydence menstrosor har ekologisk bomull närmast kroppen och flera modeller består av ekologisk bomull på både in och utsidan. Att bomullstextilen är certifierat ekologisk innebär att att bomullen är odlad utan skadliga bekämpningsmedel och dessutom med mindre förbrukning av vatten.

Mer om de materialen i Comfydence trosor

Använd mindre plast

Faktum är att tamponger, bindor och trosskydd och alla förpackningar runt dem genererar 3 750 ton sopor varje år bara i Sverige. Mycket av avfallet består av plast.

Det är inte bara skydden som är gjorda i plast. Även den individuella förpackningen och ytterförpackningen innehåller ofta plaster. Plastens innehåll är icke förnybara material som rå-olja. Och den plasten i bindor och trosskydd tar dessutom hundratals år att bryta ned naturligt.

Så om du vill plastbanta kan du lätt börja att kolla alternativen på hygienavdelningen och välj menstrosor för miljön.

Mindre sopor

Normalt ska bindor, tamponger och alla deras plastförpackningar hamna på sopdepåer och i förbränning. Men många hamnar även i hav, sjöar och stränder. 

Alldeles för många spolar ner använda mensskydd i toaletten vilket orsakar både stopp i ledningarna och nedsmutsning.

Varje år spolar vi ned 7000 ton sopor ned i våra toaletter.  Tamponger och bindor är några av de vanligaste föremålen som hamnar i toan.  

Ett par menstrosor från Comfydence håller minst 50 tvättar och ersätter minst 4 engångsskydd per dag de blir använda. 

Allt detta spolar vi  ned i toaletten

Lång livslängd

I Sverige använder vi varje år över 500 miljoner engångsskydd enbart för mens. När vi slänger bort dem är de bara använda under ett fåtal timmar och de kan inte återanvändas. 

Tamponger, trosskydd och bindor är i många fall tillverkade av cellulosa och / eller bomull. Cellulosa och bomull är naturmaterial. Men det går åt stora resurser för att utvinna råmaterialet, behandla det (tex blekning) tillverka och distribuera.

Menstrosans fördel är att den håller i flera år. Det är enkelt att tvätta  den med annan tvätt i tvättmaskinen. Den sparar alltså på jordens resurser i form av material. Dessutom behöver du inte oroa dig för att åka iväg och panik-köpa skydd när mensen kommer oväntat. När trosans livslängd tar slut och funktionen kanske försämrats något, går det fortfarande bra att använda den som vanliga underkläder. För att sen återvinna den tillsammans med andra textilier.

Mindre kemikalier

Vet du vad dina bindor och tamponger innehåller? I dagsläget finns inga krav på innehållsdeklaration av mensskydd vilket gör det svårt att veta exakt vad skydden innehåller. Men många av dem består av kemikalier som lim, parfym och även blekmedel. När tamponger & bindor hamnar i soporna eller i toaletten finns risken att jorden tar upp dessa ämnen i grundvattnet. 

Menstrosor från andra varumärken är ofta behandlande med biocider för en antibakteriell effekt. Biociden läcker ut i tvättvattnet och har en negativ miljöpåverkan. Comfydence menstrosor har ingen anti-bakteriell behandling eller tillsatser av andra skadliga kemikalier (läs mer här).

Läs mer om hur Comfydence jobbar med hållbarhet

Menstrosor med Prova-på-Garanti

Comfydence har absorberande trosor i många olika modeller, material och absorptionsnivåer för olika flöden. Trosorna funkar som enda skydd vid mens, flytningar och svett.
Vi erbjuder alltid 60 Dagars Prova-på-Garanti på första paret- Är du inte nöjd får du pengarna tillbaka.

Vill du veta mer?

Kontakta oss gärna om du vill veta mer eller har några tankar du vill dela med oss.

Vad är Comfydence

Vi, Anna & Linda som är grundare av Comfydence tycker att vi pratar för lite om mens, inkontinens och besvär som drabbar de flesta kvinnor. Vi vill bidra till att minska stigman och tabun kring vanlig kroppsfunktioner. Läs mer om oss och vårt varför.

Comfydence.se säljer absorberande trosor för en bekvämare vardag utan krångel. Trosorna fungerar vid mens, avslag, flytningar och svett. Skippa engångsskydden och gör en insats för miljön med en känsla av frihet.

Comfydence är stolt partner till WaterAid. WaterAid arbetar mycket aktivt för flickors rättigheter, att skapa medvetenhet kring mensfattigdom och att skapa goda möjligheter för flickor världen över.