Mensskydd för barn- vad ska man välja? När första mensen kommer varierar från person till person. Det är vanligt att den kommer mellan åldrarna 11 till 14 år. Men den kan även komma vid 9 års ålder eller upp till 16 år. Har mensen inte kommit vid 16 år är det säkert inget att oroa sig för, men det kan vara bra att söka till sin husläkare eller en ungdomsmottagning för att göra en undersökning. 

Känslorna kring första mensen  skiljer sig också åt. För vissa flickor är det en glädje att den kommer men för andra kan det kännas jobbigt både att hantera mensen och att prata om den. 

När första mensen kommit är det dags att välja ett mensskydd som passar och känns bekvämt. Det är väldigt personligt vilket skydd man helst använder. Därför kan vara bra att prova sig fram till vad man trivs bäst med. 

Menstrosor

Menstrosor är ett relativt nytt mensskydd som passar utmärkt för unga mensare. Eftersom de ser ut som vanliga trosor är de väldigt diskreta. Man behöver inte byta trosorna på en hel dag och läckageskyddet ser till att man slipper fläckar på kläder, möbler och lakan. 

Menstrosor är alltså tvättbara trosor med inbyggt mensskydd. De absorberar mensen och sitter bekvämt på plats hela dagen. Det finns trosor med olika uppsugningsförmåga beroende på om mensen är lätt, måttlig eller riklig. Man behöver inte byta trosorna behöver lika ofta som vanliga bindor och kan ofta använda dem en hel dag eller ett helt dygn. Efteråt kan man tvätta dem enkelt och sen använda dem om och om igen. 

Comfydence har menstrosor i många modeller, absorptionsnivåer och storlekar från 146cl till 5XL. 

Så här säger några föräldrar om Comfydence menstrosor: 

"Köpte till dottern dom är supernöjd! Jättesmidigt i skolan att slippa greja med andra skydd👍" / Maria

"Så nöjd. Köpte dessa till min 11-åriga dotter. Hon tycker det är både pinsamt och svårt att hålla på med bindor i skolan och framförallt på gymnastiken. Med dessa behöver ingen veta om att hon har mens och hon behöver inte oroa sig för fläckar på kläderna. Kommer att köpa fler framöver!" / Emma

Testa Comfydence menstrosor med Prova-På-Garanti  (från 146cl) >>

Trosan Summer Breeze har lätt absorption och passar bra i väntan på mensen

Trosan Just Chillin har medel absorption och ett diskret skydd enbart i grenen

Trosan Be Softy är en lätt boxer med hög absorption

Storsälljaren Get Cozy har super absorption och passar perfekt som natt-trosa

Comfydence har även mensbadtrosor och baddräkt med inbyggt mensskydd som alternativ till tampong & menskopp. Här är klassiska trosan Sunshine .

Bindor & trosskydd

Bindor och trosskydd är engångsskydd som du fäster i trosan. De suger upp mensen och när de är fulla kan man byta ut dem och slänga dem i soporna. Bindorna finns i många olika varianter, storlekar och för olika mycket mens. Trosskydden är en tunnare variant av binda som funkar för flytningar eller enstaka droppar av mens. Fördelen med bindor kan vara att de är lätta att använda och att de är lättillgängliga och enkla att hitta i vanliga butiker. En nackdel kan vara att bindan inte håller tätt eftrsom den flyttar  på sig, och att den behöver bytas relativt ofta. 

Tampong 

Tamponger är små "bomulls-rullar" som man stoppar in i slidan för att suga upp blodet innan det rinner ut. Tamponger finns i olika storlekar för lätt eller riklig mens. Eftersom tampongen sitter inuti kvoppen är det ett väldigt diskret skydd men en nackdel kan vara att det är krångligt att byta om man tex saknar tillgång till en toalett. Det kan krävas lite övning för att föra in tampongen rätt. Och det är viktigt att vara noga med hygienen när man använder tampong. Läs därför alltid instruktionerna och var noga med att byta tampong var 6e-8e timme. 

Menskopp

Även menskoppen förs in i slidan för att samla upp blodet. Menskoppen är alltså utformad som en liten kopp i gummi eller silikon. När koppen är full kan du alltså tömma ut blodet i toaletten och använda menskoppen igen. Menskoppar finns i olika material och storlekar och är alltid återanvändbara.  Eftersom menskoppen är återanvändbar är den ett hållbart mensskydd. Vissa tycker att det blir kladdigt och krångligt med menskopp och det kräver lite övning att sätta in och ta ut den på rätt sätt.

Läs mer om pubertet och mens

Vill du veta mer om mensen och hur kroppen utvecklas under puberteten finns mycket bra information hos 1177.se och UMO.se

Vill du veta mer?

Kontakta oss gärna om du vill veta mer eller har några tankar du vill dela med oss.

Vad är Comfydence

Vi, Anna & Linda som är grundare av Comfydence tycker att vi pratar för lite om mens, inkontinens och besvär som drabbar de flesta kvinnor. Vi vill bidra till att minska stigman och tabun kring vanlig kroppsfunktioner. Läs mer om oss och vårt varför.

Comfydence.se säljer absorberande trosor för en bekvämare vardag utan krångel. Trosorna fungerar vid mens, avslag, flytningar och svett. Skippa engångsskydden och gör en insats för miljön med en känsla av frihet.

Comfydence är stolt partner till WaterAid. WaterAid arbetar mycket aktivt för flickors rättigheter, att skapa medvetenhet kring mensfattigdom och att skapa goda möjligheter för flickor världen över.