I förrgår plingade mobilen till och gav ett meddelande att min mens borde komma inom 6 dagar. Egentligen hade jag knappt behövt påminnelsen för min egen kropp hade redan börjat signalera att mensen är på gång. Jag hade fått tecken som ömmande bröst, lite finnar på övre bröstkorgen upp mot halsen och känslan att vilja färdigställa saker (jag brukar få det innan mensen, kanske för att kroppen vill ha lugn och ro när den kommer). Värken, den kom nu natten till idag, molande i magen och ryggen. Ibland förebygger jag med värktabletter, men den här gången blev det inte av. Nu är det sen eftermiddag och jag har varken värk eller mens  – men jag såg en svag strimma i trosorna som säger mig att både den ena och andra lär dra igång fullt ut inom några timmar. 

Jag har tidigare skrivit några bloggar på temat mensvärk, bland annat ”Mensvärk utan mens” och ”Varför får man mensvärk”, så nu känner jag mig väldigt påläst på temat. Den här gången djupdyker vi i mensvärk innan mens och varför den uppstår.

Varför får jag värk innan mensen har kommit?

Så varför är det då så, att jag får värk innan mensen har kommit? Det handlar i grund och botten om att livmodern börjar dra ihop sig för att stöta ut slemhinnan som bildats för att kunna ta emot ett ägg. Runt livmodern sammanstrålar många nervbanor och därför kan det kännas på andra ställen, som ryggslutet, ljumskarna eller så klart i magen. Rent fysiologiskt behöver det inte göra ont när livmodern drar ihop sig, men det är väldigt vanligt att det ändå gör det. 

Mensvärk innan mensen har kommit

Vanliga symptom vid mens

Förutom själva blödningen – som är livmoderslemhinna som stöts ut, så är PMS, värk och annan fysisk påverkan vanligt innan mens. Det kan vara svårt att hålla isär vad som är vad, så jag har både tittat på hur PMS beskrivs – men också enskilda symptom i sig, som ibland inte inkluderas i beskrivningen av PMS.

1. PMS

PMS står för premenstruellt syndrom och brukar infalla cirka en vecka innan mensen börjar och innebär att humöret ändras och olika kroppsliga besvär.

Symtom vid PMS

  • Irritation & lättretlig
  • Orolig & ångestfylld
  • Snabba humörsvängningar.
  • Nedstämdhet & mindre lust att hitta på saker
  • Trötthet & mindre energi
  • Svullen i kroppen & över magen
  • Spända/ömma bröst
  • Huvudvärk.
  • Starkare hungerkänslor & sötsug 

PMDS (premenstruellt dysforiskt syndrom) innebär en större mental påverkan och kan sägas vara en svårare variant av PMS. För att klassificeras som PMDS ska fem av symptomen stämma in varav minst ett av de fyra första.

2. Molande värk

Många med mensvärk brukar beskriva smärtan som molande eller intensiv med sin koncentration i övre buken. Själv kan jag också uppleva det som en huggande, ibland nästan brännande smärta. Bästa hjälpen mot molande värk brukar vara receptfria värktabletter, typ ibuprofen eller naproxen.

3. Ont i nedre delen av ryggen

Det är också vanligt att det gör ont i nedre delen av ryggen, då nerverna strålar ut där. För egen del brukar jag ta fram spikmattan som var så vanlig för 10-talet år sedan, den hjälper till att få igång cirkulationen och smärtan brukar avta. Det är också generellt värre när jag ligger ner, än uppe och rör på mig – vilket säger att rörelse och blodgenomströmning är viktigt för åtminstone mig.

4. Ömma bröst

Att få ömma bröst strax innan mensen är väldigt vanligt. Det beror på hormonnivåer och att kroppen samlar på sig vätska. Det kan kännas obehagligt att sova på mage, men oftast går det över på ett par dagar. 

5. Trötthet & Sömnproblem

Det är inte konstigt att känna sig trött med tanke på vad som pågår i kroppen innan mensen. Den gör både av med mer energi än vanligt och det kan dessutom vara svårt att få tillräckligt med sömn under den här perioden. För egen del blir värken ibland värre när jag ligger ner och det gäller att hitta en position som känns bekväm. Sover du på rygg, så kan en kudde under knävecken avlasta kroppen och trycket på ryggslutet. Sover du på sidan, kan en kudde mellan knäna också ge en utjämnande känsla i kroppen. 

Trötthet & sömnproblem är också vanligt förekommande vid stress och har stor påverkan på hormonkurvorna. Det finns mycket att vinna genom att låta kroppen få tillräckligt med vila och återhämtning.

6. Humörsvängningar

Ibland blir jag bitsk som den värsta debattören man kan tänka sig, ibland blir jag ledsen och tårfylld av ingenting, kan också bli ovanligt nostalgisk och ha lite svårt att hålla tråden – men där och då har jag svårt att sätta det i sitt sammanhang att det beror på hormonerna. 

Det kan vara klokt att varna sin omgivning om du vet att mensen strax kommer och att ditt beteende inte alltid kanske är helt rationellt, logiskt eller som du brukar vara. Du kan också skriva ner hur du känner dig om du följer din cykel i en app eller kalender, för att lära dig att känna igen mönstren. 

7. Uppblåst mage och vätskeansamling

Precis som brösten blir ömma och lite större inför mens, så kan magen kännas uppblåst och vätska ansamlas. Det har att göra med hormonnivåer där både östrogen och progesteron ligger högt någon vecka innan mensen.

Hos 1177 så menar man att ”Halten av progesteron ökar i kroppen när du har fått ägglossning för att sedan minska igen efter ungefär två veckor, om du inte blir gravid. Att du får PMS eller PMDS kan bero på att du är känslig mot de ämnen som bildas när progesteron bryts ner.”

Under den här fasen kan det hjälpa att dricka mycket vatten och öka intaget av fibrer i kosten för att driva bort uppblåstheten och vätskan. Ett annat sätt är att röra på sig för att hålla bra cirkulation i kroppen.

Hormonkurva

8. Tarm - och magproblem

Hormonerna gör också att tarmarna rör sig mindre vilket kan skapa både hungerkänslor och att kroppen får svårare att göra sig av med slaggprodukter. Ett bra sätt att få igång systemet kan vara fysisk aktivitet, vätskedrivande preparat, vatten och äta fiberrik kost.

9. Acneutbrott

Acneutbrott är något som jag fått känna på många gånger. Ibland mer blossande och ibland bara någon. Jag har märkt att jag ofta får på samma plats under en tid och sedan kan det flytta sig lite till nästa. Ett tag fick jag en riktigt jobbig pormask på överläppen strax under näsan, en annan fas fick jag på halsen och det nya är just nu bröstkorgen. 

Att få acne innan mens hänger ihop med hormonerna. Det är inte bara innan mensen som huden påverkas, utan under hela cykeln som vi kunde se ovan på bilden. I den luteala fasen som pågår innan mensen drar igång, faller både östrogen och progesteron mot slutet, vilket gör huden som mest känslig.

10. Huvudvärk

Huvudvärk hänger som det mesta också ihop med hormonnivåerna. Många kvinnor med huvudvärk eller migrän brukar kunna märka ett mönster att attackerna ofta inträffar strax innan mens. Det hänger ihop med stabiliteten i östrogenet, ju mer jämn kurva – ju mindre risk för huvudvärk. 

Kan jag vara gravid?

Nej, inte just jag kan vara gravid, men jag minns känslan vid mina graviditeter – att jag hade en värk som påminde om mensvärken. Jag var tämligen säker på att jag hade blivit gravid, men när jag fick värken blev jag nervös att mensen ändå skulle komma. Om du är gravid så beror smärtan sannolikt på att livmodern växer och triggar nerverna runt om. 

Om du vill testa om du är gravid, så kan det vara bra att tänka på att de flesta tester visar svar samma dag som mensen borde komma. Om du inte vet dagen, så bör det gå ca 3 veckor mellan det förmodade tillfället för befruktning tills du tar testet.

Hur mycket värk är normalt?

Hur mycket värk är normalt? Min första tanke efter att ha jobbat med mensskydd nu ett par år och hört många historier från våra kunder, är att jag blir allt mer tveksam till ord som normalt. För mig indikerar det att man måste utstå smärta och det kan så vara tillfälligtvis, men det är också så lätt att bli avfärdad för värken som man upplever. Att värk är vanligt, är ju inte detsamma som att säga att det är normalt. Om värken är ett stort problem i vardagen, så bör den utredas. Här får du viss vägledning när det gäller att söka vård för mensvärk. Det kan också vara endometrios – som drabbar så många som en av tio kvinnor – vilket kan vara svårdiagnosticerat. 

Hur kan jag lindra värken själv?

Första steget brukar vara att testa olika behandlingar. Det allra vanligaste är att ta någon receptfri värktablett som innehåller ibuprofen, naproxen eller paracetamol, men det finns också en rad andra mer eller mindre beprövade sätt. Kolla in vår blogg Så hanterar du mensvärk - 10 tips att testa för att se om du hittar något som passar dig. 

När borde jag söka hjälp?

Som jag skrev ovan, om värken begränsar din vardag – så finns det god anledning att söka hjälp. Den information som ges via 1177 är att om du plötsligt får värk som du annars inte brukar ha och om receptfria smärtstillande läkemedel inte hjälper så bör du ta kontakt med lämplig vårdinrättning.

Sammanfattning

Mensvärk innan mens är otroligt vanligt – därmed inte sagt normalt. Det hänger till stor del ihop med hormonnivåerna under cykeln och kan förändras med tiden utifrån hur kroppen åldras. Jag måste erkänna att jag tycker det är svårt att hänga med i cykelns olika faser och hur de samverkar med varandra. 

Det kan också finnas andra orsaker som ger värken och det är viktigt att utreda om det har en stor påverkan på vardagen. Det går att påverka måendet och värken genom olika livsstilsrelaterade aktiviteter – få tillräckligt med sömn, äta en balanserad kost, stressa mindre, fysisk aktivitet osv. Räcker inte det till, så står hoppet till smärtstillande behandling eller läkemedel, hormonpreparat eller egna tips & trix.

Taggad: mens mensvärk

Vill du veta mer?

Kontakta oss gärna om du vill veta mer eller har några tankar du vill dela med oss.

Vad är Comfydence

Vi, Anna & Linda som är grundare av Comfydence tycker att vi pratar för lite om mens, inkontinens och besvär som drabbar de flesta kvinnor. Vi vill bidra till att minska stigman och tabun kring vanlig kroppsfunktioner. Läs mer om oss och vårt varför.

Comfydence.se säljer absorberande trosor för en bekvämare vardag utan krångel. Trosorna fungerar vid mens, avslag, flytningar och svett. Skippa engångsskydden och gör en insats för miljön med en känsla av frihet.

Comfydence är stolt partner till WaterAid. WaterAid arbetar mycket aktivt för flickors rättigheter, att skapa medvetenhet kring mensfattigdom och att skapa goda möjligheter för flickor världen över.